Cuma, Ekim 25, 2013

RKBT 2. Gün || Kediler Hakkında Her Şey || Bob'un Dünyası (James Bowen)



Kedi ailesi içinde küçük yaban kedisininde bulunduğu 38 vahşi kediyi barındırır.



İronik ama kedinin evcilleşmesi vahşiliği sayesinde olmuştur.


Kedi batı dünyasındaki en popüler hayvan olarak köpeği tahtan indirmeyi başarmıştır.


Sadece birleşik devletlerde son 20 sene içerisinde ev kedilerinin sayısı 2 katına çıkmıştır.


Kedileri dikkatli bir şekilde çiftleştiren insanoğlu yaklaşık 50 cins evcil kedi yaratmıştır. Eğitilmemiş gözler için bu kedilerden bir kısmı doğanın hatası gibi görünse de, çiftleşmeler her zaman bir şampiyon yaratmak için planlanmıştır.



Amerika Birleşik Devletlerinde her gün yaklaşık 10 bin bebek ve bunun iki katından fazla yavru kedi doğmaktadır. 


Karnı iyi doğan ve yatacak yeri olan kedilerin sayısı, üremeleri kontrol altında tutulmazsa hızla artabilir. Kediler doğurgandır. 1 dişi yılda 30 yavru sahibi olabilir. Sadece 7 yıl içindeyse yavrularının da doğurduklarıyla beraber sayıları 300 bini geçebilir. 


Bu sayı artışı yavruların terkedilmesine sebep olur. Terk edilen kediler birden bire bilmedikleri bir dünya da yaşam savaşı vermek zorunda kalırlar. Ama kedinin ona atalarından miras kalan bir yeteneği vardır. O dünyanın en becerikli avcılarından biridir. Ve zorda kaldığında yemek seçmemesi kedinin başarısında önemli bir role sahiptir. 


Rakipleri karşısında kedi çoğunlukla avantaj sahibidir. Keskin tırnakları sayesinde toprakla sınırlı kalmaz. Kedi hemen hemen her zaman 4 ayak üstüne düşer. Çıtanın ki gibi esnek omurgaya sahip olan kedi saatte 45 km hızla koşabilir. Çevik vücudu kovalamaca için yaratılmıştır.




Gece kediye aittir. Kedi gece görüşü, yön bulmasına yardım eden bıyıkları, kuvvetli koku duyusu ve insanların asla algılayamacakları sesleri duyan kulaklarıyla gece avı için yaratılmış bir hayvandır. Uzaktan gelen en ufak bir ses bile avının yerini tespit edip saldırıya geçmesini sağlar. Bu yırtıcıdan kaçmayı ancak şanslı olanlar başarabilir. 


Aynı zamanda esnek omurgası bizim ancak hayalini kurabileceğimiz akrobatik hareketleri yapabilir. Olağanüstü denge hissi sayesinde hemen her zaman güvenli bir iniş yapar. 


Kedi tükürüğü zehirli sayılabilir. Diğer hayvanlar ısırıldığında enfeksiyon yüzünden hayatını kaybedebilir. 


Yapılan araştırmalara göre beyaz renkli kedilerin avlanma oranı koyu renkli kedilere göre daha düşük. Kendilerini kamufle açısından koyu renkli kediler daha avantajlı. Yine araştırmaya göre boynunda zil takılı olan ev kedilerinin avlanma oranlarında hiç bir değişiklik olmuyor. Aynı sayıda avlanma yapıyor. Aynı zamanda bir kediyi ne kadar beslerseniz besleyin farketmiyor. Karnı doyan bir kedi hemen ava çıkmaya hazırlanıyor.


Kedi hayatta kalmak üzerine tasarlanmış bir varlıktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: