Cumartesi, Aralık 14, 2013

Beth Kendrick - Şanslı Köpek Çöpçatanlık Servisi (Yorum)


Orjinal Adı: The Lucky Dog Matchmaking Service
GoodReads Puanı: 3.53
Türkçe Yayın: Nemesis Kitap
Sayfa Sayısı: 336
Çeviri: Su Alnıak


Yorumum:

Okuma Şenliğinde ilgili başlık için seçtiğim kitaplardan bir tanesiydi. Minik Bir Düş blogunda yorumu görünce okumaya kesin olarak karar verdim. Seçenek çok olunca okumak zor oluyor, böyle yorumlarda çok faydalı :D

Kitabın geneline bakarsam anlatımı güzel, sayfaları hızla çeviriyorsunuz. 
Lara Madigan köpekleri kurtmarma işinde çalışan (çalışan dediysek kazancı da yok kızın hep cebinden gidiyor) onlara yuvalar bulan, köpeklerle insanların ruh eşi olduğuna inanan ve o ruh eşlerini bulmaya kendini adamış biri. Kendisi ruh eşini bulduğunda 16 yaşındaymış. Bu köpek sevgisi onun insanlarla arasına bazı mesafeler de koymakta. İnsanlardan çok köpeklerle vakit geçiren biri olduğundan çok da şaşırtıcı değil. Amma velakin bu durum erkek arkadaşı ile arasının açılmasına kadar gidiyor.

Sonrasında inişli çıkışlı bir yol. Bir yandan işleri açılırken erkek arkadaş sorunu, diğer yandan annesiyle arası bir güzel bir kötü giderken en yakın arkadaşının doğumu. 

Diyaloglarını çok güzel buldum. Eğlenceli ve klişeden uzak. Sırf espri olsun diye yapılmamış, karakterlerle örtüşen ve havada kalmayan diyaloglar. Köpekleri kurtarma çabası, bunu her şeyin önüne koyması takdire şayan. Hele benim gibi köpek delisiyseniz. 

Ama bir sorun var ki tam da burada başlıyor. Ben sadece bir köpek sever değil bir hayvanseverim. O yüzden rahatsız eden yerleri de oldu. Mesela daha başında Buzağı derisinden çantadan bahsediyor ki ilk golü oradan yedik. Herhangi bir hayvanın derisinden yapılan bir eşyayı bir hayvansever evine bile sokmaz bence, sokamaz. Kitap tabi ki köpekler üzerine kurulu ama ben genel olarak hayvanlardan bahsedilmesini isterdim. Kurtarılmaya ihtiyacı olan sadece köpekler değil. En miniğinden en büyüğüne hepsinin kurtarılma ihtiyacı var. Evin önündeki aç kedilerden nesli tükenenlere kadar. Bunu dememin sebebi  de Lara'nın bu konuda biyoloji okuması. Hayvanları deney yapmalarından tutun da makyaj malzemeleri için kullanmalarına kadar bir çok konuya değinebilirmiş. Yani sosyal mesaj açısından sınıfta kaldı maalesef. 

Yine de eğlenceli bir kitap okumak ister, bu işlere fazla takılmam derseniz oldukça beğenirsiniz. Hatta tahmin ettiğinizden çok. Can Dostum ya da Sokak Kedisi Bob gibi kitapları okuduysanız da muhtemelen yetersiz gelir diye düşünüyorum. Benim için öyle oldu maalesef. 

Yetersizlikleri yanı sıra geçer not alan, okuması keyifli bir kitaptı.


Puanım:

* * *

Bir aşk hikâyesinde çoğunlukla iki tarafın olması beklenir. Ancak bu hikâye üç taraflı.

Durun, hemen aklınıza yasak bir aşk ya da ihanet gelmesin. Buradaki üçüncü taraf başka bir insan değil; köpekler.

Lara insanların içlerindeki boşluğu doldurabilecek en önemli duygulardan birinin hayvan sevgisi olduğuna inanmaktadır; özellikle de köpek sevgisi. Arkadaşlarıyla birlikte kurduğu küçük topluluk, insanlarla köpekleri eşleştirmekte, böylece yardıma muhtaç köpeklere kalıcı yuvalar bulurken, insanlara da sadık bir dost kazandırmaktadır.

Laranın evinde her zaman yardıma ihtiyacı olan bir köpek için daha yer vardır. 
Bir köpek daha... Bir tane daha...

Fakat bir gün, erkek arkadaşı Evan, onu ve köpeklerini artık istemediğini söyler. Evi köpekleriyle birlikte terk etmek zorunda kalan Larayı, zor günler ve önemli bir seçim beklemektedir. 

Beth Kendrickin romanları sağlam bir kurguya ve güçlü bir mizah anlayışına sahip.
Chicago Tribune

Kitaptaki şirin köpekleri de içeren harika karakterlerle birlikte eğlenceli ve romantik bir aşk hikâyesi.
Booklist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: