Salı, Şubat 11, 2014

RKBT 2. Gün || Adam Braver "Uygunsuzlar " || Yorum ve Çekiliş

Satın almak için tıklayın

Orjinal Adı: Misfit
Seri Bilgisi: Seri değil
GoodReads Puanı: 3.66
Türkçe Yayın: Feniks Kitap
Sayfa Sayısı: 299
Çeviri: Merve Duygun

Yorumum:

Sinemanın en bilindik simalarından biri Marilyn Monroe.
Ve onun hayatına bir parça daha ışık tutacak "Uygunsular"

Marilyn Monroe her ne kadar bilindik bir isim olsa da benim için bilinmeyen bir kişilik. Hayatı ya da filmleri hakkında bilgim yok. İzlemedim, okumadım. O yüzden bu kitap tur için geldiğinde ilgimi çekti. Her yerde duyduğum bir ismi okuma fırsatı bulduğuma sevindim. Ama bu aynı zamanda benim zorlayıcı unsurum oldu. Çünkü bu kitap yazar Braver'in değişik tarzıyla yazılmış.

Yazar hakkında başlığında 13 bakış açısı yazdığını görmüşsünüzdür. Uygunsuzlarda birçok bakış açısıyla hem değişik gelen hem de zorlayan bir tarzda yazılmış. Alışılagelmiş biyografilerden zaten farklılık gösteriyor, bir de bu tekniği de ekleyince ilginç bir kitap çıkmış ortaya.

Kitabı bitirdikten sonra keşke hayatını araştırsaydım diye düşündüm. Bu benim hatam tabi ki ama kitapta bunları bulacağımı bekliyordum. Hani klasik biyografilerden. Ama yazar daha çok bir belgesel havasında, kısa kısa kesitler vermeyi yeğlemiş. Monroe'nin hayatındaki tüm isimleri dahi okuyucular biliyormuşçasına anlatmış. Maalesef bu da beni zorlayan bir unsur oldu.

Kitapla aynı isimde bir filmde mevcut. Zaten yarısından sonra bu filme, çekimlerine ve Monroe'nin o dönemki ruh haline oldukça yer veriyor. Mesela filmi çekmek konusundaki ya da oyunculardan Gable ile ilgili heyecanına. Ayrıca bu film Monroe ve Gable'ın ölmeden önceki son filmleri olduğundan daha da ilgi çekici.

Dediğim noktalarda kitap beni zorladı, tarzıma çok uyduğunu da söyleyemem. Ama Monroe'nin hayatını bilen, filmlerini izleyen ya da takipçisi olan biriyseniz sizi daha çok memnun edecektir. Belgesel havasında olması da size kitapla ilgili fikir verebilir. Bunlar aradığım ya da sevdiğim özellikler diyorsanız doğru kitaptasınız.

Puanım:


Çekiliş için buyrun

a Rafflecopter giveaway


4 yorum:

  1. Ulu önder Atatürk dışında bu güne kadar ünlü ya da tanınmış kişilerin hiç biyografik bir kitabını okumadım.
    Pek tarzım olmadığı için. Merak ettim. Okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende okumamıştım. İlginçmiş denemekte fayda var.

      Sil
  2. yazarını beğeniyorum..güzel bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben daha önce duymamıştım ama tanınmış bir yazarmış demek ki (:

      Sil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: