Cuma, Haziran 21, 2013

Maria Semple - Neredesin Bernadette? (Yorum)



Orjinal Adı: Where'd You Go, Bernadette
GoodReads Puanı: 3.95
Türkçe Yayın: Yabancı Yayınevi
Sayfa Sayısı: 376
Çevirmen: Boran Evren




Yorumum:

Kitaba başlamadan önce bir kaç yoruma bakmıştım ve birinde rastladığım kelime çok güzel ifade ediyor bence. İlginç.

Bu ilginçlik kötü anlamda değil. Baştan alacak olursam. Kitapta çokça karakter var ve olaylar bu karakterlerin mektup, yazışma, faks, e-posta gibi araçlarla gerçekleşen iletişimi konu alıyor. Ki aslında Bernadette'nin kızı Bee'nin ağzından aktarılıyor bir nev-i. Bee'nin kendine ait bölümleri de var ben en çok buraları sevdim. Çünkü bu kısımlar Bernadette hakkında daha aydınlatıcıydı.

Bernadette, eşi ve hatta Bee için kısaca dahi ailesi diyebiliriz. Değişik bir çizgileri var. Mesela Bernadette Galer sakinleriyle anlaşamıyor. Kocası Elgin işinden başını kaldırmayan ayrı bir tip. Zaten kızları bu ikisi arasında nasıl normal yetişmiş anlayamadım orası ayrı.

Konuya fazla girmek istemediğim için son bölüme kadar tarzın aynı ilerlediğini söylemek istiyorum. Daha önce de, e-posta yazışmalarından oluşan iki kitap okuduğum için çok aşinaydı ve bolca karakter olduğundan çok daha iyiydi. Özellikle uzunlu kısalı yazışmalar çekiciliğini arttırıp ilgiyi üstünde tuttu. Sayfalarcaaa devam eden bölümlerden hiç hazzetmiyorum da (:

Sıkıldığım yerler de oldu maalesef. Ama çok azdı. Özellikle bilmediğim konulardan bahsedilen yerler ki bunlar daha çok teknik kısımlar. Dahi olmak zor iş :D Sevemediğim bir kısımda sonu oldu. O kısma gerek var mıydı tartışılır. Belki daha farklı bir şeyden bahsedebilirdi. Mesela Bernadette'in dönüşünden...

Çeviri içinde çok küçük bir eleştirim var. Bernadette'nin kocasının adı nedir hala çözemedim. Sürekli bir harf oynadı durdu. Tamam küçük bir ayrıntı ama yine de gözüme battı durdu.

Orjinal kapak kadar konuya uymasa da en beğendiğim kapaklardan biri de bu oldu sanırım. Özellikle almaya teşvik eden bir zarafeti var. 

Sinirlendiren, şaşırtan ve güldüren, değişik bir kitap arayışında iseniz tavsiye edebilirim. 


Değerlendirmeme gelirse:

4 -  Kesinlikle geçer not aldı...



Alıntılar:

Bernadette arabayı kenara çekti, emniyet kemerini çıkardı ve arkaya döndü. "Haklısınız," dedi kızlara. "Sıkıldınız. Ve ben de size hayatla ilgili küçük bir sır vereceğim. Şu anın sıkıcı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Eh, aslında ileride daha da sıkıcı oluyor. Hayatı ilginç hale getirmenin sizin sorumluluğunuzda olduğunu ne kadar erken öğrenirseniz sizin için o kadar iyi olacak."

* * *

Neredesin Bernadette? 

Bernadette... kayıp bir anne.
Bernadettein kocası Elgie... bir Microsoft dehası.
Bee... onların 15 yaşındaki kızı.
Bir Çocuk, Bir Anne Ve Bir Baba
Yeterli mi aile olmaya?

"Ellen", "Saturday Night Live", "Mad About You" ve "Arrested Development" gibi program ve dizilerin de yazarlığına imza atan Maria Sempledan, hem öyküsüyle hem de dili ve üslubuyla dikkat çeken, benzersiz bir roman.

Sağlam bir kurguya dayalı Bu Kitap e-posta, mektup, F.B.I. raporları, hatta fatura gibi pek çok tazın türünü içinde barındırıyor. Tüm bu türlerin ne denli zekice kullandığını, her bir bilginin nasıl da yaratıcı bir şekilde gözler önüne serildiğini görebilirsiniz elbet ama bunu yapabilmek için önce kahkahalarınıza bir ara vermeniz gerekiyor." 
The New York Times

Yaratıcılık ve anne-kız ilişkisinin gücü sıradışı bir anlatımla birleşiyor ama okur romanı okurken bunu fark edemeyecek denli eğleniyor olabilir tabii…" -The Oprah Magazine
İnanılmaz eğlenceli… Semple, çocuklarını özel okullara gönderen evhamlı aileler ve çevre bilincine kafayı takmış komşularla dolu bir hayattan alaycı bir kesit sunuyor… Vogue

Semple bir kadının hayatını oluşturan bileşenleri ve çevresindeki insanların kadınları algılayış şekillerini hayranlık verici bir şekilde anlatıyor.-Publishers Weekly
"Zeki ve yaratıcı olduğu kadar özgün ve içten…" 
Gillian Flynn

"Neşeli, matrak ve harika bir kitap ama en iyi yanı bir sonraki sayfada ne ile karşılaşacağınızı asla kestiremiyor olmanız." 
Kate Atkinson

2 yorum:

  1. Bu kitabı bir türlü alamamıştım. Yorumunuzu okuduktan sonra bende kitabı en kısa sürede alıp okumaya karar verdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de memnun kalırsınız. Okuması zevkli ve ilginç gelmişti (:

      Sil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: