Cuma, Haziran 28, 2013

Ally Condie - Eşleşme (Matipuf'un Kaleminden Yorumlar - 7)



Orjinal Adı: Matched
Seri Bilgisi: Matched #1
GoodReads Puanı: 3.76
Türkçe Yayın: Deli Dolu
Sayfa Sayısı: 352
Çevirmen: Emine Ayhan




Yorumum:

Daha önce demiştim, hafta sonu kendimi okumaya verdim diye, sanırım herkesin yaşananlarla başa çıkma yöntemi farklı…
Ne okusam ne okusam derken yeşil kapağının albenisiyle elim Ally Condie’nin Eşleşme’sine gitti. Kapak demişken olayın özünü bu kadar güzel özetleyen bir kapak olamazdı, bizde de orijinal olarak çıkmasından oldukça mutlu oldum.
Konusuna gelirsek, dışardan bakıldığında mükemmel bir dünya mevcut. Hastalıklar yok, teknolojik olarak gelişmişlik mevcut, eşleşme yoluyla mükemmel evliliklere sahip bireyler vs. Kahramanımız Cassia’da bu dünyanın bir üyesi ve 17 yaşında diğer bütün gençler gibi eşleşme yoluyla gelecekteki eşinin belirlenmesi bekliyor. 
Cassia çocukluk arkadaşı Xander ile eşleşiyor ve şaşırmasına rağmen sevebileceğini düşünüyor. Birbirlerini tanımaları için verilen mikro kartlarda bir an için tanıdığı başka birini –Ky Markham’ı- görüyor. Görevli bunun hata olduğunu ve halen Xander ile eşleşmiş olduğu söylemesine rağmen Ky’la birbirlerine çekilirler ancak bu bir sorundur çünkü Ky toplumun ona verdiği statüye göre bir ihlalcidir. Cassia önce bir başkasını, sonra da bir ihlalciyi sevebilme imkanını düşünmeye başlar. Aslında bu durum Toplumu ve dayattığı düzeni sorgulamaya başlamasının ilk adımıdır. 
Bu dünyada her şey Toplum adı verilen bir düzen tarafından itinayla yürütülüyor. Yiyeceğin yemeğin ne olduğundan ne kadar olacağına, hangi işte çalışacağına, boş vaktinde ne yapacağına, hayatını birleştireceğin kişinin seçiminden ne zaman ve kaç tane çocuk yapacağından ne zaman öleceğine kadar toplum bireylerin adına karar veriyor. Hatta evlerinin önündeki ağaçların kesilmesine bile… (bunlar size bir yerden tanıdık geliyor mu?) Özetle insanların son derece katı kurallarla çevrilmiş bir halde tüm özgürlüğü elinden alınmış olarak görüyoruz. Geçmişle bağlantıları oldukça sınırlı sadece toplum tarafından seçilerek saklanmış olan geçmişleri biliyorlar ve insanlar kuzu gibi kendilerine dayatılmış olan hayatları kabullenmişler veya kabullendirilmişler. Tıpkı kapaktaki gibi bir fanusun içine konularak sizin için iyi olanı biz biliriz diyen düzenin kurbanı olmuşlar. 
Kitap durgun bir tarzda ilerliyor. Ani ve keskin çıkışları yok. Sakin bir anlatımı var. Bu sakinlik başlarda sıkıcı olsa da Cassia toplumu sorgulamaya başladıkça kitap da açılıyor. Bir süre sonra öfke ve isyan duygularını ayağa kaldırmaya başlıyor. Okudukça hem günümüzden birşeyler buldum hemde gelecek adına kaygılandım. İnsan dediğin düşündüğü, kararlarını kendi verdiği sürece özgür ve insandır. Onun haricinde evcil bir hayvandan ne farkı kalır ki? Kitap bittiğinde bu düşünceler içindeydim. Serinin devamını merakla bekliyorum.


Değerlendirmem:

4 - Kesinlikle geçer not aldı...





***


Sizce "kusursuz" bir yaşam mümkün olabilir mi?

Kimi seveceğinize, nerede çalışacağınıza, hatta ne zaman öleceğinize başkalarının karar verdiği bir dünya düşünün. 

Bu dünyada uzun bir hayata, harika bir işe, ideal bir eşe sahip olmak için neredeyse hiçbir bedel ödemeniz gerekmiyor çünkü tüm seçimleri sizin adınıza görevliler yapıyor. Üstelik hepsi "kusursuz" seçimler. 

Tüm hastalıkların tedavi edildiği, insanların uçan trenlerle seyahat ettiği, eşleşme yoluyla "eşsiz" evliliklerin, ailelerin ve nesillerin yetiştiği böylesi mükemmel bir dünyada, Toplumun tüm üstün güçlerine ve kontrolüne rağmen mevcut sistem çatırdamak üzere…

Cassianın yapay bir cam fanus içerisinde yaşadıklarını idrak etmesi uzun sürmüyor. Toplumun ona sunduğu mükemmel dünyanın tüm nimetlerine sırt çevirmeye hazır. Kalbinde hissettiği aşkın gücü ve özgürlük için göstereceği cesaret onu yeterince güçlü kılmaya yetiyor. Ama Topluma başkaldırabilmek ne yazık ki mümkün değil. En azından şimdilik…

Çevrildiği her dilde çok satanlar listesine girmeyi başaran Eşleşme, hayalin gerçekle, geçmişin gelecekle iç içe geçtiği fantastik bir dünyada yaşanan etkileyici bir aşk ve uyanış öyküsü anlatıyor.

2 yorum:

  1. Bu kitabıda bir ben sevemedim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok olumsuz yorum da var, tereddütlüyüm kitaba. Çiğdem de beğenmiş ne yapsam bilemedim (:

      Sil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: