Perşembe, Mayıs 16, 2013

Linda Howard - Gözyaşlarımı Sildiğim Gün (Yorum)





Orjinal Adı: Cry No More
GoodReads Puanı: 3.99
Türkçe Yayın: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 496
Çevirmen: Bahar Yaldız Çelik




Yorumum:

Taze taze bitirmişken yorum yazayım dedim ama çok zor. Bir yandan bitirmenin hüznü diğer yandan okuduklarımın boğazımda bıraktığı yumru. Benim için bu kitabı yorumlamak bile zor. O kadar mükemmel ki.


Kitabın konusunu ilk okuduğumda çok ağır duygularla bezeli bir kitap bulacağımı düşünüp endişe etmiştim. Hele ki sulu göz biriyseniz ve Linda gibi birini bu konuyla okuyorsunuz ağlamamak elde değil ki. Ama hem ağlattı hem güldürdü, duygudan duyguya sürüklendim durdum. Hele son sayfa da bir yandan ağlıyor bir yandan gülüyordum.


Milla’nın yıllar boyu süren mücadelesi oldukça etkiledi. Özellikle son dönem okuduğum bir kitapta çocuğunu istemeyen birine denk gelmiş ve arkasından bunu okumuşken farkı daha iyi anladım. Herkes pes ederken onun ısrarla mücadele etmesi tam damarıma bastı. Yıllar boyu kendi kuyruğunu kovalayıp dursa da mücadele etmeyen, örnek teşkil edecek bir kitap. 

Ve Diaz. Yorumlardan Kara Melek’ten Simon’a benzediğini okumuştum. Evet benziyordu. Ama benzediğinden 10 katı farklıydı. O nasıl bir kalemse sadece varlığıyla bile güven veren bir karakter yazmayı ve inandırmayı başarmış Howard. Öyle bir durum ki Diaz olaya dahil olduktan sonra nasıl ilerlediğimi bilemiyorum. Tam bırakıyorum kitabı, aklım orada kalıyor. 


Daha ne yazsam bilmiyorum ya. Hele son bölümleri, o fedakarlık. Hala etkisindeyim. 

Küçük bir detayda dikkatimi çekti. 1993 yılında başlayan olaylar 2003 yılından devam etti ve 2013 yılında hem de anneler gününün olduğu günlerde kitap çıktı. Bilemiyorum tesadüf mü ama tesadüfse bile çok hoş. 

Unutmadan çevirisi de çok güzeldi. Yani her şeyiyle mükemmel bir kitaptı. Daha birkaç gün etkisinden çıkamayacağımı biliyorum ve yazarı sevenlere tavsiye ediyorum.


Değerlendirmeme gelirsek;

5 +  Bayıldım. Böylesi zor bulunur...


Alıntılar:

“Gülümsüyorsun.”Diaz böylesine ufak bir şeyin onu şaşırtmasına hayret ederek, “Ben gülebiliyorum,” dedi.“Ne zamanlar oluyor bu?”“Bu konuda defter tutmuyorum. Ama kahkaha da atabiliyorum.”“Bu yıl hiç oldu mu?”

*** 

Kadınlar günlük hayatlarında normal erkeleri tercih ediyorlarsa da, düşlerinde tehlikeli erkekleri arzularlardı.

*** 

“Demek benim kadınımı tehdit ediyorsun. İşte bu beni çok kızdırdı.”

*** 

Ağlamak istemiyordu. Gözleri öylesine şişmişti ve öylesine acıyordu ki artık bir daha ağlamak istemiyordu. Dün gece içinden kendini okyanusa atmayı geçirdiğini anımsadı. İçindeki acı ve keder o kadar güçlüydü ki, her ne şekilde gelirse gelsin her türlü avuntuya kapısı açıktı. Ama ancak şimdi böyle bir şeyi asla yapamayacağının farkına varıyordu. Teslim olmak onun doğasında yoktu. Öyle olsa, bunca yıldır aynı kararlılıkla oğlunun peşinden koşmazdı.





En tehlikeli kadın çocuğundan koparılmış olandır!

Milla ve David, aileye yeni katılan oğulları Justinle mutlu bir hayat sürerken beklenmedik bir felaketle sarsılırlar. Organ mafyası ve çocuk tacirlerinin son hedefi Justin, aileden korkunç bir şekilde koparılmıştır. Gelecekle ilgili tüm hayalleri yıkılan çift için hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Bu acıyla tek başına mücadele ederken çevresindekilerin hiç de güvenilir insanlar olmadığını anlayan Milla kendine bir rol belirler ve bambaşka birine dönüşür. Yaşamak için tek bir nedeni vardır artık; oğluyla birlikte kaybolan tüm çocukların izini sürmek... 

Canı yanmış bir annenin oğluna kavuşmak için verdiği umut dolu mücadele, Linda Howardın güçlü kalemiyle buluşarak okuyucuyu dinmek bilmeyen bir heyecanın içine çekiyor.

"Linda Howard buram buram tutku kokan, duygusal iniş-çıkışlarla dolu, insanı esir alan bir gerilimle yeniden okuyucusuyla buluşuyor."
Publishers Weekly 

"Alımlı ve kendinden emin bir kadının, kale gibi güçlü bir adamın ve acımasız bir suçlunun harikulade hikâyesini okurken tırnaklarınızı kemirmekten kendinizi alamayacaksınız."
The Oakland Press 

"Her kitabıyla çok satanlar listesinde yerini alan Linda Howard bu romanında yine yepyeni ve tüyler ürpertici bir hikâyeyle okuyucusunu esir alıyor. Gerilim yüklü, heyecanlı ve arzu kokan bir hikâye..."
Romantic Times 

"Linda Howard buram buram tutku kokan, duygusal iniş-çıkışlarla dolu, insanı esir alan bir gerilimle yeniden okuyucusuyla buluşuyor."
Publishers Weekly 

9 yorum:

  1. okuma isteğim artı şimdi listeye ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah sizde beğenirsiniz. Çok güzeldi (:

      Sil
  2. Linda nın kitaplarına zaten laf yok. Bayılıyorum bu hanımın kitaplarına. En son onun av mevsimini okudum ama galiba acemilik döneminde yazmış. Pek beğenmedim ama bu kitabını okuyamı sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Linda hayranıyım bende. Av Mevsimi'ni de çok beğenmiştim. Gerçi beğenmediğim çok az kitabı var (:

      Sil
  3. demek ben Linda'nin en vasat kitabını okumuşum. Yorumun hemen okuma isteği uyandırıyor cnm çok sağol:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangisini okumuştun canım sen? Bu kitabını tavsiye ederim, hem polisiye barındırıyor hem aşk (:

      Sil
  4. bir anne olarak gözlerim dolarak okudum gerçekten cok güzel bir kitap ama kitabın en üzücü yanı millanın kardeşlerinin onu anlamamasıydı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın bu kadar iyi ve gerçekçi olmasının sebebi bence oydu. Kim o duruma düşse diğerleri ona deli ya da hayalperest gözüyle bakardı bence. O yüzden Howard güzel yansıtmış diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: