Cuma, Mart 22, 2013

Çok Şükür Bitti (Andrea Cremer - Silüet)


 Andrea Cremer - Silüet




Orjinal Adı: Nightshade
Seri Bilgisi: Nightshade #1
GoodReads Puanı: 4.06




Çok şükür şu kitabın bittiği günü görmekte varmış. Kaç seferdir yarım bırakmamak için savaş verdiğim düşünülürse büyük başarı.

Baştan söyleyeyim, kitabın kapağı ve erkek karakterleri dışında hiç bir kısmı hoşuma gitmedi.
Bir kere anlatım felaket. Öyle bir giriş yapmış ki yazar, sanki öncesinde bir şeyler yaşanmış, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Shadow Days (Nightshade, #0.5) diye bir e-book gördüm umarım her şey oradan başlamıyordur. Yani kitap bile sayılmayan bu yazılar basılmıyor, gidip İngilizce mi öğrenelim olayı anlamak için. Ya da bu sadece biz de yapılıyor, basılmıyor bön bön bakıyoruz n'oluyoruz diye!

O kadar sinir etti ki kitap beni çok eleştirmemek ile yerden yere vurmak arasında gidip geliyorum. Çok haksızlıkta yapmak istemiyorum.

Calla ile başlayayım. O nasıl bir ergen ya, ikinci Ana vakası gibi. Her durumda dudak ısırmalar, Ren'in kucağından Shay'in kucağına geçmeler. Saçma sapan rüyalar, ateş basmaları. Kızın ateşini bir söndüremediler. Zaten aşk üçgenlerinden nefret ederim ama bu gerçekten en kötüsüydü. Diğerlerinde en azından fiziksel etkilenmeler yoktu. Sadakat istiyorum çok mu? Ren'e dokunsa sağı yanıyor, Shay'e dokunsa solu. Bu nasıl bir kadın karakterdir arkadaşım. Bir de kitapta Ren Alfa erkeği olduğu için yapar sen yapamazsın diye söylemler olunca tepemin tası attı. Hoş bu kız nasıl dayanmış o yaşa kadar hayret. Hadi yapmak istiyorsun seç artık kızım birini!

Bir de kitabın iki mazlumu var. Ren ve Shay. Ren kötü çocuk diğeri de doğal olarak iyi. Ama ne kötü çocuğu ya al bağrına bas. Böyle kötüye can kurban. Bir de gidip böyleleri Calla gibi birine bakıyor. Gerçek misin sen ya? Okuduğum en salak kızlar kategorisinde başı çeker herhalde bu kız ve hala 2 talibi var. Yok yok gerçekten şaka olmalı bu.


Hadi diyelim bunları geçtik. Hele o kurtlara ne demeli. Bir kere kimin kim olduğu, neredeyse çeyreğinden önce anlaşılmıyor; çünkü anlatılmamış. Seri kitaplarda sevmem her kitapta açıklasın baştan ama arayıp soracaktım neredeyse abla bunlar ne ayak diye. Sanki yazarın kafasına girip, Araycı kim, Silüetler kim bilmek zorundayız. Var mı böyle olay?

Bir kurt görmüşlüğüm var, o da Alacakaranlık'tan, avaz avaz Jacob'ı isterim diye bağıracaktım. Saçma sapan kurallar, kurt olmuş ama hala erkek hegemonyasında yaşayan dişi kurtlar, anlamsız bir sistem. Hani ıkınmış tıkınmış ancak bu kadar çıkmış gibi. Mesela çoook katı kurallar var. O ceza bu ceza ama ay ölüyorsun kurt yap beni dedi diye 2 dakikada kurt yapılan sahne. Hani çok büyük cezası vardı. Hani?

Anlatımdan da Calla'nın ağzından anlatmasından da hoşlanmadım. Ne kadar soğuk ve yavan anlatımı var. Sanki olayları yaşayan biri değil, gözlemleyen biri anlatıyor. Robot gibi. Tek gördüğüm duygu emaresi kızın erkekler dokununca hissettikleri. Onu da yazmasaydı bari de sinirimi bozmasaydı. 

Ve çeviri. Çok kötü diyemem ama yetmedi. Hele ki bazı yerlerdeki anlamsız cümleler, çelişen ifadeler. Mesela 17 yaşındaki Calla'nın 18 yaşındayken katıldığı bir geziden kalma tişörtü var! Bu kadar bariz hatalar da olmasın ama artık, kaç kitap çıkarmış yayınevi, yakışmıyor. 
Kitaplarda noktalama işaretlerine dikkat ederim ama çok söylemem. Cümle düzgün olsun bir virgülü eksik olsun. Ama bu konuda da kötüydü. Konuşma devam ederken alt satırda paragraf yapılmış cümlelerden kimin ne söylediği anlaşılmıyordu. Bazıları da iki konuşma aynı paragrafta. Onu da geçtim tırnak olması gereken yerlerde yok olmaması gereken yerlerde var. Word'un hızlı değiştirme tuşuyla mı yapıldı nedir?


Sevdiğim kitaplara uzun yorum yapamam ama sevmediklerime de yazar dururum. Yine uzatmışım. Özetlersek kitabı beğenmedim. Devamını da okumayı pek istemiyorum. Okursam da atlayarak okurum ya da ablamı kurban ederim :D Okusun anlatsın yeter de artar bile. 

Okuyacak olanlara keyifli okumalar (:


Değerlendirmeme gelirsek;

2 / Sırf Ren ve Shay için verdim bu puanı da



* * *


Silüet bir kurt sürüsüne söz geçirebiliyor ama kalbine asla!

"Ateşli ve kesinlikle heyecan verici..."
Becca Fitzpatrick, Fısıltının yazarı

Calla, kaderinin ona ne getireceğini biliyordu:
Geleceğin ateşli alfa kurdu olmak… Ren Larochela eşleşecek, onunla omuz omuza savaşıp sürüyü yöneterek Bekçilerin kutsal mekânlarını koruyacaklardır. Ancak yakışıklı bir gencin hayatını kurtararak efendilerinin yasalarını çiğnediğinde Calla kaderini, varlığını ve kendi dünyasını sorgulamaya başlar. Kalbini dinlerse her şeyini, hatta belki hayatını bile kaybedecektir…

"Zekice yazılmış bir seri, okuyucuları koltuklarına çiviliyor."
Associated Press

"Seksi ve sarhoş edici; aksiyon, gerilim ve kesinlikle aşk dolu... 
Daha fazlası için sabredemeyeceksiniz!
Doğaüstü romanları sevenler için tam bir başyapıt."
Romantic Times

"Son derece romantik."
Justine Magazine

"Silüetin bağımlısı oldum!"
Kay Cassidy

12 yorum:

  1. Böyle diyince hiç okuyasım gelmedi ya :D O kadar kötüyse ben bu kitabı ertelemeye alır, sonra da okumam :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldıysanız bence şans verin (: Bazı katı kriterlerim var onların dışına çıkamıyorum, haliyle de bazı kitaplar tabir-i cazise ağzıyla kuş tutsa yer edinemiyor (: Sonra okuyup beğenirseniz etkilediğim için üzülürüm (:

      Sil
  2. Evet evet biri kitap dedi..::))
    Bloğunuzu henüz buldum çok beğendim artık yakın takipteyim..::))
    Eminim ki benim bloğum da sizin ilginizi çekecektir.. Siz de eğer benim bloğuma buyurur gelirseniz çok çok mutlu olacağım..
    Çok çok teşekkürler..
    http://kediminhobidefteri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz (:

      Blogunuz gözümden kaçmış nedense, ortak zevkimiz varken üstelik. Artık takipteyim ama :D

      Sil
  3. Merak ettiğim bir kitaptı, ama ölesiye tiksindim şuan kitaptan :/ Eline sağlık bence 2 çok bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah sonradan okuyup keşke yorumu göz önüne almasaydım demezsiniz :D
      Bana da çok geldi Calla yüzünden yakmayayım dedim (:

      Sil
  4. bende konusuna kapağına tav olanlardanım..merak ediyordum..büyük bir ihtimalle denerim de ama bende kitaplardaki aşk 3-5 genlerinden nefret ediyor hatta soğuyorum..hele hele kız kararsızsa ver sopayı :)

    YanıtlaSil
  5. Seni bildiğimden hikayeyi sevsen bile kızdan hoşlanmazsın diye düşünüyorum. Üçgeni fazla daraltmış bu sefer yazar (:

    YanıtlaSil
  6. Olmamış ama yav... ben kitabın kapağını çok beğenmiştim ve okumak istiyordum ama şu yorumundan sonra askıya alındı eğer okuyacak bir şey bulamazsam okuyacağım. Ama kapak çok güzel ya :D ellerine sağlık vallaha alınacak kitaplar listemden birini acil olmayanlara attırdın :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kapağına tav olmuştum :D Tur kapsamında yorumlara baktım da genelde benzer şekilde düşünmüşüz (: Çok güzel kitapların çıktığı günlerde kesinlikle aciliyeti olmayan bir kitap :D Rica ederim listende çok iyi isimler vardır bence Cremer çok acil değil gerçekten (:

      Sil
  7. Seriyi bitirmiş birisi olarak beğendiğimi ifade etmeliyim. Ancak gerçekten bazı yerlerde (aslında çoğu yerde) Calla insanı deli ediyor. Shay mi Ren mi ?? Nedense ben en başından beri Shay'e pek ısınamamıştım. Ayrıca Calla hem Ren diğer kızlarla takılıyor diye kızıyor hem de Shay ile yapmadığını bırakmıyor. Cidden tam bir ergen. Sinirlenmemek elde değil.
    Neyse uzadı ama bence seriyi okursanız o kadar kötü değil ama beklentiyi fazla tutmayın derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman en azından ikinci kitaba da şans vereyim. Genel olarak aynı şeylere sinirlenmişiz, fena bulmadığınıza göre yarım kalmasın.

      Sil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: