Pazartesi, Kasım 30, 2015

Lois Lowry - Seçilmiş Kişi || Yorum

Künye

Orjinal Adı: The Giver
Seri Bilgisi: The Giver #1
GoodReads Puanı: 4.11
Türkçe Yayın: Arkadaş Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 176
Çevirmen: Esra Davutoğlu
Puanım: 5 / 3.5

Yorum

Dün itibariyle Lois Lowey'nin Seçilmiş Kişi kitabını bitirmiş bulunuyorum. Kitap aynı zamanda 2014 yılında sinamaya da uyarlandı. Filmde Meryl Streep, Jeff Bridges, Katie Holmes, Taylor Swift gibi tanınmış oyuncular yer alıyor. 

Hem film hem de kitap nasıl hak ettiği kadar tutulmadı onu pek anlayabilmiş değilim. Kitap alışık olduğumuz distopya tarzında geldi bana. Yani bir grup insan kendilerine bir dünya yaratırlar ve burada yaşarlar. Jonas ve ailesi de bu topluluktaki insanlardan.

Topluluğun kendilerine "Yaşlılar" diyen yöneticiler tarafından yönetilirler. Burada yalan, hırsızlık ya da gerçek hayatta olan birçok şey yoktur. O kadar ki duygu ve anıya bile yer yoktur. Tüm bunların arasında Jonas'ın onikiler törenine sayılı günler kalmıştır. Burada okiki olmak demek artık gelecekte kim olacağının belirlenmesi demektir. Yaşılar tarafından gelecekteki mesleğin seçilir ve onu yaşamak zorundasındır. 

Jonas ve en yakın arkadaşı Asher zaman kısaldıkça büyük bir merakla görevlerini beklerler. Fakat yaşlıların Jonas için seçtiği gelecek ve görev farklıdır. Jonas'ın, topluluğun koyu renk olan gözlerinin aksine renkli gözlü olması gibi kaderi de diğerlerinden farklıdır.

Kitap merak uyandırıcı olarak ilerliyor. Dil olarak okurken zorlamayan bir havada yazılıp çevrilmiş. Kendi adıma kitabı beğendiğimi söyleyebilirim.



Arka Kapak

onra döndü ve onu yalnız başına, yüzü kalabalığa dönük ayakta dururken bırakarak, sahneden ayrıldı. Kalabalık aynı anda hep birlikte adını mırıldanmaya başladı.
"Jonas." İlk başta fısıldıyorlardı. Zorlukla duyuluyordu, sesleri bastırılmıştı. "Jonas, Jonas."
Sonra daha yüksek sesle ve hızla devam etti.
"JONAS. JONAS. JONAS."
Adının bir ağızdan söylenmesinden, Jonas, topluluğun kendisini ve yeni görevini benimsediğini, yeni bebek Caleb'e verdiği gibi kendisine de yaşam verdiğini biliyordu. Göğsü minnet ve gururla kabarmaştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: