Çarşamba, Nisan 15, 2015

Erik Bertrand Larssen - Son Nokta Sen || Yorum


Künye
Orjinal Adı: No Mercy - Be Your Best with Mental Training
Seri Bilgisi: -----
GoodReads Puanı: 4.01
Türkçe Yayın: Kahve Yayınları
Sayfa Sayısı: 192
Çevirmen: Nazlı Özgür
Puanım: 5/ 4


Yorumum

Kişisel gelişim kitaplarını pek -hatta neredeyse hiç- okumayan birisi olarak Son Nokta Sen benim için gerçekten iyi bir seçimdi. Genelde kişisel gelişim kitabı deyince aklıma hep ya insanların yaptıkları başarıları nasıl gerçekleştirdiklerinin yazıldığı ya da size saçma sapan ama kendilerine mantıklı gelen öğütleri işledikleri kitaplar gelirdi. Açıkçası Son Nokta sen kitabına da aynı bu düşüncelerle başlamıştım. Biraz vakit geçirmek ve belki bir-iki işe yarar öğüt bulurum düşüncesiyle. Fakat Larssen başarı konusunu o kadar ince bir dille kaleme almış ki insan üstün körü okuyayım bari diyemiyor. Tam sıkıldım sanırım dediğimde "İyi bir hedef duygularınıza dokunmadan önce asla etkili değildir" gibi bir cümle ile tekrar dikkatle okumaya başladım. 

Kendi adıma kişisel gelişim kitaplarının insanları geliştirdiklerine pek inanmam. Bir insan ancak kendisi isterse değişir ya da başkalarına iyi görünmek için değişmiş gibi yapar diye düşünüyorum. Siz sayfalarca methiyeler düzseniz bile bir insan değişmek istemezse değişmez. Fakat bazen birisi bir anda olmadık bir kelime eder veya bir şarkıda geçen herhangi bir söz sizi silkeleyebilir. Tıpkı tam boğaz köprüsünden geçerken gözümün takıldığı "Hayat kısadır, bu nedenle her insanın kendi kendine her saniyenin önemli olduğunu hatırlatması kıymetlidir" cümlesi gibi. İster aşk isteyin, isterseniz kariyer ya da mutlu bir aile. İnsan öncelikle ne istediğine ve bu uğurda nelerden vazgeçebileceğine karar vermeli. İşte Son Nokta Sen'de tam buna parmak basan bir kitap. İstekler ve ve hayaller sonsuzdur. Sadece neyi, ne kadar ve nasıl istediğimize karar verelim. 

Dili gerçekten başarılı olarak Türkçe'ye uyarlanmış kitabın. İmla hatası ya da anlam karmaşası yaşamadan okuyabiliyorsunuz. Hatta bazı yerlerinde dil o kadar akıcı olmuş ki sayfalar kendi kendine akmaya başlıyor. Kendi adıma bu Larssen kadar Kahve Yayınlarının da başarısı. Çünkü hepimiz biliyoruz ki bir konu ne kadar harika olursa olsun o kitabı okuyacak kişinin anlamasını kolaylaştırmıyorsa sadece okumak için okunan bir kitabın ötesine geçemez ki, şansıma bu kitap o şekilde değildi. Keyifli bir kitap olmuş. Dili tıpkı kitabın ana sözü gibiydi. "Hedefime ulaşırsam ne yapmam gerekir. Yeni bir hedef belirlersiniz." Her zaman daha iyisi olabilir. Bazen sadece hedeflemek yeter. 

İyi bir hedefi sadece düşünmek dahi size iyi bir duygu vermelidir. İyi bir hedef, motivasyon vermelidir! İyi bir hedef, günlük yaşamda daha fazla doğru karar almayı basitleştirmelidir. İyi bir hedef, bazı köprüleri yakmayı ve onun peşinden gitmeyi kolaylaştırmalıdır. 
Bizi bu ve daha nice güzel kitapla buluşturdukları için kahve yayınlarına ayrıca teşekkür ederim. Alanının iyilerini seçiyorlar her zaman.

Arka Kapak

Başarmak, bu dünyadaki en önemli şey mi? Eğer öyleyse, bazılarımızı başarılı, bazılarımızı başarısız kılan şey nedir? Yetenek mi? Deneyim mi? Şans mı?
Peki, Bertrand Larssen'in birlikte çalıştığı insanların alanında en başarılı insanlar olması bir tesadüf mü? 
Asla değil.
Bir zihinsel eğitmen olan Bertrand Larssen, bize tüm bu soruların cevabını veriyor. Larssen'in kitapları, birçok ülkede haftalarca liste başı olmuş, okurlarını derinden etkilemiş, uygulamaları hakkında televizyonlarda "Bertrand Metodu" isimli on bölümlük bir belgesel yayınlanmıştır.
Larssen, Son Nokta Sen kitabında, birlikte çalıştığı ünlü isimlerin iş ve günlük yaşantısının asıl daha iyi hale getirdiğini detayları ve tanıklarıyla anlatıyor. Hayatın basit olmadığını söylüyor; zor ve karmaşık yapısını anlamaya sevk ediyor. 
Son Nokta Sen, bir kitaptan çok daha fazlası. Bir meydan okuma, bir başkaldırma ve bütün hayatı yeniden yapılandırma çabası!
Larssen'in gündelik ve iş hayatınızı nasıl birden değiştirdiğine inanamayacak, onun hızına ve enerjisine kapılacaksınız!

4 yorum:

  1. Güzel lafları varmış cidden görürsen bir karıştıracağım ama kişisel gelişime pek para yatıramıyorum. Hani diğer öncelikli akademik kitaplarla romanlardan hiç sıra gelmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Kütüphaneleri bu türle zenginleştirmek daha iyi olur aslında.

      Sil
  2. Ben nefret ederim kişisel gelişim kitaplarından ama bu kitap ted talk da konuşan ilham veren tiplerden biri gibi geldi =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dee :D Kahve yayınları bu konuda iyi kitapları seçiyor ama sıkmıyor (:

      Sil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: