Cumartesi, Mayıs 31, 2014

Claire Messud - Üç Oda Bir Yalnızlık (Yorum)


Orjinal Adı: The Woman Upstairs
GoodReads Puanı: 3.34
Türkçe Yayın: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 384
Çeviri: Derya Engin

Yorumum:

Martı yayınlarından çıkan ve okuma için gönderilen bu ilginç kitap biteli çok oldu aslında ama hala yorum yapamadım. 

Nora 37 yaşında bir ilkokul öğretmeni. İçinde bir sanatçı yatsa da bu mesleği yapmayarak, biraz da ailesinin yönlendirmesiyle öğretmen olmuş, bekar ve çok fazla arkadaşı olmayan biri. Annesi vefat etmiş, babasından ayrı yaşayan ve kardeşiyle çok görüşmeyen ayrıca. Hatta öyle ki okurken kardeşi gerçekten var mı emin olamadım. 
Nora bir gün markette gördüğü ve yakınlık hissettiği bir çocuğun kendi öğrencisi olduğunu görüyor. Nasıl desem, ilk görüşte aşk gibi çocuğa başka bir sevgi besliyor ve onunla ayrıca ilgileniyor. Reza isimli bu çocukla ilgilenirken önce annesi Sirena daha sonra babası Skandar ile tanışıyor ve yavaş yavaş ailelerine dahil oluyor. Öyle ki bazı akşamlar Reza'ya bakıcılık bile yapıyor. Tabi bundan önce Sirena da sanatçı olduğundan bir yer tutarak çalışmalarında bu stüdyoyu kullanmaya başlıyorlar. 
Bir şekilde aileye dahil oluyor anlayacağınız. 

Kitabın çokta sevdiğim bir tarzda olduğunu söyleyemeceğim maalesef. Yarısına kadar yine biraz okudum ama sonrasında açıkçası atladım. Nora fazla içine dönük bir karakter. Güzel bir konusu var aslında ama yazar Nora'nın iç dünyasına ve düşüncelerine daha çok yer vermiş. Belki de ben okuyacak modumda değildim, bilemiyorum. 

Sonuç olarak ortalama bulduğum bir kitap oldu. Yazarın değişik bir kalemi var, ha deyince okunmuyor. Ayrıca çevirisi de akıcı. 

Puanım: 10/5

* * *

Hayatı boyunca başarılı bir sanatçı ve anne olmanın hayalini kuran Nora amaçlarını gerçekleştirmek yerine "Üst Kattaki Kadın" ve güvenilir bir insan olarak yaşamına devam etmiş bir ilkokul öğretmenidir, fakat yeni öğrencisi Reza ile onun ebeveynlerini tanıdığı andan itibaren kendini, inançlarını ve benliğini sorgulatan bir varoluş karmaşasının içinde bulur.

Claire Messud'un içtenlikle ve yürek yakan bir üslupla kaleme aldığı Üç Oda Bir Yalnızlık'ta kendinden öte bir dünyaya dahil olmayı arzulayan yalnız bir kadının sürükleyici itiraflarına şahit olacaksınız.


3 yorum:

  1. Kapağı pek güzelmiş kitabın :)

    YanıtlaSil
  2. Çok fazla duygusal detaya girilmiş ve garip bi şekilde bitirilmiş saplantı dolu bi kitap:!

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: