Salı, Şubat 16, 2016

Jamie Jo Hoang - Mavi Güneş Sarı Gökyüzü || Yorum

Künye
Orjinal Adı: Blue Sun, Yellow Sky
Seri Bilgisi: -----
GoodReads Puanı: 4.05
Türkçe Yayın: İndigo Kitap
Sayfa Sayısı: 336
Çevirmen: Kerem Efendioğlu

Yorum

Mavi Güneş, Sarı Gökyüzü, İndigo Kitap'ın en son çıkan kitabı. Gerek kapağı, gerek ismi, gerekse sloganlarıyla oldukça da ilgi çekici. Bu açıdan kendimi şanslı hissediyorum ki hemen okuma şansı elde edebildim. Bunun için İndigo Kitap'a teşekkür ederim.

Kitabı sadece sabah akşam otobüslerde okuyarak bir hafta gibi bir sürede bitirdim. Ki buradan ne kadar akıcı ve ilgi çekici bulduğumu anlayabilirsiniz. Artık okuma zamanım kısıtlı olduğu için hoşuma gitmeyen kitapları bırakmak gibi bir alışkanlık edindim. Mavi Güneş, Sarı Gökyüzü ise okuma hızıma hız kazandıran bir kitap oldu.
Arka kapak biraz gizemli olduğu için önce kısaca konuya değineyim. Başrolde ressam kızımız Aubrey Johnson var. Kitap da onun bir sergisiyle açılıyor zaten. İsmi henüz duyulmaya başlamış Aubrey'nin. Arkadaşları, boyaları, bir de hatıraları var sadece. Hem kendisinin hem de ailesinin. 

Bundan sonraki kısımda spoilere girmemeye çalışacağım. O yüzden şöyle diyebilirim ki bu sergiye, Aubrey'nin artık eskilerde kaldığını düşündüğü bir arkadaşı da geliyor: Jeff. Jeff ve Aubrey neredeyse çocukluklarından beri arkadaşlar ama artık yolları ayrılmış, hayatın iki farklı yöne süreklediği insanlar. Jeff'in kendi sorunları var, Aubrey'nin kendi sorunları. Ama onların yolu sadece sergiyle değil, aynı zamanda bir dünya turuyla da kesişiyor. Jeff'in Aubrey'yi davet ettiği, Aubrey'nin gözünü karartarak ona evet dediği bir seyahat. Ki aslında bu onun için çok büyük bir adım. Neden mi? İşte o da kitapta.

Açıkçası kitapla ilgili spoiler vermemek için zor duruyorum ama o duyguları kitabı okurken yaşamanız için kendime ket vuruyorum (:

Bu kadar çok seyahatin olduğu bir kitabı tipik bir kitap olmaktan çıkardığı için yazarı da tebrik etmek lazım. Çünkü kendi açımdan söyleyecek olursam öyle güzel noktalarda geçmiş ve hatıralar serpiştirilmiş ki kitaba, sıkılmak için vakit bulamıyorsunuz. Tam olarak bir yerden bahsederken Aubrey, üniversitedeyken ya da ben küçükken diye bir anısına geçtiğinde hem okumak daha zevkli hale geliyor hem de okuduğumuz o yerler bazı anılarla birleşince sanki bizim anımız oluyor. Bu sebeplerledir ki anlatımı çok akıcı buldum.

Kitabın tek kusuru sanırım redaksiyon hatalarıydı. Değinmek istemiyordum ama değinmemi gerektirecek kadar çoktu. Okumaya engel değil tabii ki bunlar, genellikle noktalama işaretlerinde sorun vardı. Yine de böyle güzel bir kitap için daha iyisi olmalıydı diyor insan. 

Mavi Güneş, Sarı Gökyüzü şans vermeniz gereken kitaplardan biri bence diyorum ve artık susuyorum (:


Arka Kapak
Size güneşin rengini sorsam söyleyebilir misiniz?
Ya gökyüzü?
Aşkın rengini görebilir misiniz?
En kötüsü de etrafa renk saçarken kendi içinde siyah olmaktı…

Siz hiç gerçekten gördünüz mü? 
Ağaçların yeşilini, okyanusun maviliğini ya da güneşin rengini? Peki ya gökyüzünü? Hayatın rengini söyleyebilir misiniz? 

Hayatımın en güzel anlarını ailemle geçirdikten sonra kendi serüvenime başlamıştım, dünyam rengarenkti. Hayallerimi artık elimle tutabiliyordum ve en önemlisi bu kocaman dünyada özgür biriydim. Ama özgürlüğün hep kendini tekrarlamak olacağını hiç tahmin edememiştim. Dünya çok büyüktü ve keşfedilmesi gerekiyordu. Ama hayat bir o kadar da sürprizlerle doluydu. Bir şeye değer vermeyi gözlerimi kapattığımda anladım. Artık keşfetme zamanıydı ve ben de öyle yaptım.
(Tanıtım Bülteninden)

5 yorum:

  1. Kitabın kapağı çok hoşuma gitti.
    Kitabı ben kapağı için bile alırım:) hahahaha

    YanıtlaSil
  2. Şuan okuyorum ve insanın onların gittiği yerlere gidesi geliyor, içiniz heyecanla doluyor fakat sonra kendi yaşamınıza dönüp baktığınızda üzülüyorsunuz :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim bilir belki bir gün biz de bir dünya turuna çıkma imkânı buluruz (:

      Sil
  3. cep boyu 9.90 çok uygun hele de bir lise öğrencisi için. pek ısınamadım ama kitaba. alsam mı?

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: